Try Our New BETA Version
GO
(navigation image)
Home American Libraries | Canadian Libraries | Universal Library | Community Texts | Project Gutenberg | Children's Library | Biodiversity Heritage Library | Additional Collections
Search: Advanced Search
Anonymous User (login or join us)
Upload

View the book

item image

Read Online
(14.3 M)PDF
(29.9 K)EPUB
(54.9 K)Kindle
Daisy
(61.2 K)Full Text
(64.0 K)Full Text
(474.3 K)DjVu
(146.3 K)Rich Text Format


All Files: HTTPS Torrent (2/0)

Help reading texts
[Attribution-Noncommercial-Share Alike 2.5 Hungary]

Resources

Bookmark

Női szépségápolás az iszlám középkori világában (February 11, 2013)fullscreen
Author: Kéri Katalin
Keywords: Kéri Katalin; Iszlám; Nőtörténet; Egészségnevelés; History of Education; Historia de Islam
Publisher: Kéri Katalin (Author)
Year: 2013
Language: Hungarian
Collection: opensource
Notes: Szerző: Kéri Katalin (keri.katalin@pte.hu) Cím: Női szépségápolás az iszlám középkori világában Megjelenés: Világtörténet, 24. évf., 2002/tavasz-nyár, 3-19. o. Licenc: © Kéri Katalin, 2012 | Hungary 2.5 [CC BY-NC-ND 2.5]A szerző: Prof. dr. Kéri Katalin, tanszékvezető egyetemi tanár, PTE BTK Nevelés- és Művelődéstörténeti Tanszék; PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Neveléstudományi Doktori Iskola vezetője. Kutatási témái: a magyar és európai nőnevelés története az újkorban; Európán kívüli területek neveléstörténete és annak ábrázolása a nyugati neveléstörténet-írásban; gyermekkor-történet. Publikációi az MTMT adatbázisában: https://vm.mtmt.hu//search/slist.php?lang=0&AuthorID=10001418 A szerzők által feltöltött, szabadon felhasználható dokumentum. (Forrás/Source: http://kerikata.hu) It's Free document!

Description

Az iszlám középkori világa színes és változatos, európai szemmel nézve olykor mesésnek és misztikusnak tűnő civilizációja évszázadok óta a kutatók érdeklődésének középpontjában áll. Ennek, az Indiától al-Andalúszig ívelő óriási birodalomnak a 7. és 15. század közé tehető („középkori”) története máig sem teljesen feltárt. Különösen sok titok és homály lengi körül a korabeli muszlim nők életének, mindennapjainak históriáját.

Az iszlám országainak női lakóiról a 19. század végéig főként olyan írott és ikonografikus források maradtak ránk, amelyeket férfiak hoztak létre. Emiatt a jogi, irodalmi, orvosi szövegekben és útirajzokban olvasható, nőkről készült leírások, illetve az őket ábrázoló képzőművészeti alkotások azt a gondolkodás- és látásmódot tükrözik, amely a férfiak sajátja volt. Maguk a középkori muszlim nők csak kevés műben fejtették ki gondolataikat – hasonlóan Európa keresztény asszonyaihoz –, és verseiknek, dalaiknak jelentős része al-Andalúsz területén került lejegyzésre, így azok az iszlám birodalom keleti felének nőiről nem, vagy csak áttételesen és elvétve tartalmaznak információkat. A középkori muszlim nők valódi világának fényei és árnyai így tehát férfi kortársaik prizmáján áthatolva vetítődnek elénk, torzításoktól sem mentesen. A nőtörténeti kutatómunka végeredménye így aligha lehet más, mint a vizsgált századokban élő férfiak nőkről, női életmódról szóló gondolatainak és leírásainak szintézise.

Creative Commons license: Attribution-Noncommercial-Share Alike 2.5 Hungary


Be the first to write a review
Downloaded 162 times
Reviews

Selected metadata

Mediatype: texts
Identifier: KK-Noi-szepsegapolas-az-iszlam-kozepkori-vilagaban-Vilagtortenet-2002-tavaszny
Identifier-access: http://archive.org/details/KK-Noi-szepsegapolas-az-iszlam-kozepkori-vilagaban-Vilagtortenet-2002-tavaszny
Identifier-ark: ark:/13960/t9087m39t
Ppi: 300
Ocr: ABBYY FineReader 8.0
Licenseurl: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/hu/

Terms of Use (31 Dec 2014)